Projecten

Buurtfeest Natuurpunt Vrijetijdsmarkt Reizen Reizen 2 Zomerzoektocht

Projecten

VOC Opstap vzw daagt zichzelf en zijn omgeving uit om voortdurend te zoeken naar nieuwe kansen, ongehoorde noden of mogelijke samenwerkingen. Dit resulteert in tijdelijke projecten waarbij we pogen de kernvisie van VOC Opstap niet uit het oog te verliezen.

Activiteiten

  • 06/12
    Pixel, Chill Out: kerstkaarten maken VOC Opstap Tielt
  • 08/12
    Rummikub VOC Opstap Roeselare
  • 09/12
    Crea: bloemstukje Kerst VOC Opstap Roeselare

Natuur voor de zorg, zorg voor de natuur

Samen met Natuurpunt De Torenvalk en 7 zorgpartners regio Tielt stapt VOC Opstap mee in een  project rond natuur. We gaan genieten van wat de natuur ons te bieden heeft. Dit doen we door de natuur dicht bij ons te brengen met bijvoorbeeld een namiddag landschapskunst met de kinderen van het Jeugdateljee, een avond bushcrafting (denk aan kampvuur en vleermuizen spotten) met de jongvolwassenen van Pixel en een eetbare wandeling met de volwassenen.  Samen met enkele gidsen leren we de natuur op zijn geheel kennen. Met dit project betrekken we heel onze werking. Ook onze ontmoetingsruimte in Tielt zullen we in een groener jasje steken.

Over drempels

Dit is ons nieuwe project. Wij voelen dat er drempels zijn om jongeren toe te leiden naar vrije tijd. Daarom gaan we samen met vier partners de drempels opsporen en aanpakken. Dit doen we door vrijetijdsmarkten te organiseren. Daar kunnen jongeren die in een voorziening zitten, proeven van verschillende sporten/vrijetijdsaanbieders. Op die manier zoeken we kinderen met gemeenschappelijke interesses. Zij mogen samen naar de vrijetijdaanbieder gaan. Daar kijken we naar wat de drempels zijn. Daarbij kijken we hoe we de drempels kunnen wegwerpen. Op die manier kunnen jongeren gemakkelijker zelf naar de vrijetijdsaanbieder gaan.

Zorgzame buurt De Ronde Kom

Samen met RSL Op Post en Dienstencentrum De Waterdam hebben we twee jaar om de buurt De Ronde Kom zorgzaam te maken. Ons doel is om ons aanbod bekender te maken bij de buurt. Daarbij willen we ook acties opstellen vanuit de noden van de buurt. We begonnen met de buurt te bevragen. Dat deden we via 5 vraagstraten waar ze hun mening konden geven op 4 stellingen via een rode en groene vlag. We eindigden met een buurtfeest. In het totaal zullen we vier grote buurtfeesten geven, als we blijven voelen dat de buurt er iets aan heeft. 

De Warmste Week 2022 - Vakantie Graag!

Vakantie blijft voor velen de ultieme vorm van ontspanning maar omwille van diverse redenen
is dit niet voor iedereen bereikbaar (financiën, beperkt netwerk, onzekerheid, ….). VOC Opstap
vzw wil personen met een ondersteuningsnood helpen met het verwezenlijken van hun
vakantiedroom. We geven de ruimte om na te gaan welke vakantie ze echt willen en geven de
kans om deze samen te organiseren en te beleven. Als organisatie streven we er tevens naar
om onze expertise in reizen te vergroten.